Isnin, 23 Julai 2012

29th birthday



alhamdulillah. syukur. terima kasih Tuhan. masih beri aku kesempatan. bernafas. bernyawa. bercinta. berkasih sayang. segalanya. syukur atas nikmat tak terhingga ini.




p/s:next year dah masuk 3 series.. i likeeeee... ahahaha





Ok.Byebye ^___^

Jumaat, 20 Julai 2012

salam ramadhan al mubarak







esok umat Islam dah mula berpuasa. selamat menjalani ibadah puasa kawan kawan. moga kita sama sama mendapat keberkatan di bulan yang mulia ini..


jangan curi curi makan ya ! babap nanti.....
^____________^



Ok.Byebye ^___^

Khamis, 19 Julai 2012

cucian minda #2: ayat elak santau

aku dah lupa mana aku dapat info ni. yelah. zaman sekarang moden macam mana pon, urban macam mana pon kalau ada yang dengki khianat dekat kita kena jugak kita.

jadik, sebelum terkena, kita sediakan pendinding dulu. dah terkena, nak berubat tuh yang payah.

meh kawan kawan. amalkan ayat nie sebelum makan kat gerai yang kita tak tau tuan kedainya guna pelaris ke tidak. kalau tak, baguslah. kalau ya, insya allah dengan kuasa Allah, dapat dielakkan dari perkara yang tak sepatutnya.


Moga kita semua dilindungi dari perkara perkara yang jahat dan sentiasa mendapat keberkatan dariNya.

sekian, ustajah general menulis. berjumpa lagi di lain waktu. 
Assalamualaikum...




Ok.Byebye ^___^

Isnin, 16 Julai 2012

dunia semakin pelik atau manusia yang membuatnya pelik?

aku pelik betul. lelaki sekarang dah hilang rasa hormat kepada kaum hawa. tak kenal tah siapa tiba tiba ajak makan bersama sama. GILA ! kadang kadang mereka ingat perempuan ni murah sangat. cukup berbekalkan kereta jenama mahal ingat boleh angkut perempuan ke mana saja? silap. silap besar. ingat kau pakai kereta mahal boleh buat isteri lupa suami dan anak anak di rumah? kau salah sama sekali.

hairan aku. punya banyak perempuan perempuan yang hot. punya bersepah perempuan yang seksi seksi kenapa isteri orang juga yang kau cari? hilang akal ke hapa? dah lama hidup? berani sungguh orang lelaki sekarang sampai bini orang pon nak sebat.

aku tau tak semua lelaki begitu sebab kadang kadang ada juga perempuan yang miang. laki orang juga yang dia dok gesel gesel. nak test market katanya. pantang nampak lelaki yang ada duit sikit dah mula nak mengendeng ngendeng. padahal tau lelaki tuh dah berbini dah beranak. tapi tak peduli. janji poket tebal. yang lain tutup mata. macam macam hal.

baru baru ni aku kena sapa dengan seorang lelaki yang aku tak kenal. naik mazda. colour putih. aku nak masuk kerja pagi tu. tetiba hon aku. ingat nak tanya jalan ke. sesat ke. tak pon subcon nak tumpang dokumen ke. tak tau lah apa niat dia. ikhlas ke atau saja nak test market. tetiba ajak aku makan tengah hari sesama. saiko gila ! aku cakap dah kahwin. masih berkeras ajak aku lunch sesama. siap nak nombor phone. kepala hotak dia ! hell no. jangan harap lah kan.. dah tak dapat nombor phone ugut aku pulak.


"takkan saya nak ikut awak setiap pagi pulak"


whattt ?!! terkejut. terkesima. terkedu dan semua terrrr lah... nasib ada opismet nak masuk opis terus berpura pura kata itu bos. dan ini adalah part yang buat aku rasa nak muntah darah. bila mangkuk tuh nak blah, siap kata baaiiiiii diikuti oleh flying kiss. aku ulangi flying kiss.. aku ulang lagik sekali. flying kiss. laki aku pon tak pernah nak berflying flying kiss ngan aku tau !

gila babi saiko mamat nih ! kesimpulan yang aku dapat mamat nih memang mental ! kasihan isteri atau girlfriend dia dapat laki yang saiko cam nih ! gilaaa..


jadi, moral of the story kat sini, memang ramai jer lelaki yang dah tak ada adab. kot yer pon kau sangap pepagi buta, kat chow kit melambak lambak. apa, kau ingat aku nih 'ayam' ker? kalau aku pakai singlet atau short dress boleh gak kau assume aku nie wild girl. ni aku berbaju kurung ok ! saiko punyer jantan !



nota kaki: nasib hari nie mamat saiko tuh takda. aku rasa dia saja nak test market kot. kalau dia kacau lagik, kompom wat report polis. saiko gila ! tapi kalau yang saiko man tuh encem cam messi, tergoda juga aku. eh !


Ok.Byebye ^___^

Khamis, 12 Julai 2012

tantrum

tadi jalan jalan cuci mata di facebook terjumpa benda alah ni kat situ. moga kita para ibu dapat informasi yang berguna untuk kita praktikkan bila berhadapan dengan situasi begini bila anak anak meragam nanti...







Tantrum:
Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.
Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:

1- pegang dia seperti dalam gambar ini. 

2- bisikan anda sayang dia dan understand perasaan dia. 

3- baca ayat Quran dan A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kpd nya dan anda. 

4-tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang

5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak. 


Salam kasih, sumber dari FB : Prof. Dr. Rozieta Shaary



nota kaki: bila copy paste jer terus setting larik. aisehmen !





Ok.Byebye ^___^

jangan buat wanita cemburu ya sang arjuna...


siapa yang macam perempuan dalam gambar ni angkat tangan ! pandai korang simpan tangan ek. babap kang!

^__________^



nota kaki: nasib baik aku bukan macam tu. aku kalau jeles, aku tak marah marah deh. aku cool jer. tapi aku parangkan aje ! cool bukan?..


Ok.Byebye ^___^

Selasa, 10 Julai 2012

su weyh...

su wa suwey good morning.. su wa suwey good morning... su wa suwey good morning....

best tak lagu intro aku kengkawan??

ahad lepas tukar brake kereta burn 370 hengget ! brake pam pecah. brake pad haus. gila ! maikel shumaker pon tak bawak kereta ganas macam aku. ni kalau shopping dah tentu tentu dapat kasut sepasang ! su weyh !

pagi tadi sebelum pergi kerja bengang ngan incik suami. padahal beliau cuma melawak. tapi mungkin tak kena masa kot. dah buat aku hangin sebadan. su weyh betul !

hati rasa tak sedap. biasanya kalau tak sedap hati ada jer tak kena hari tu kan? masuk masuk kerja dah kena bambu ngan bos. su weyh lagik !

lepas tu telepon buat hal. setiap kali nak pass line kat boss, mesti putus. kena marah lagik. memang su weh
gila aku hari nih ! boss siap sound "eh ayu, you pas line macam mana nih?? bla bla bla bla..... terus takdak mood nak buat kerja. arghhh !



nota kaki: haruskah aku mandi bunga untuk menghilangkan su weyh ini? sro00ottt 
                                                  Y__________________Y


Ok.Byebye ^___^

Khamis, 5 Julai 2012

sakitnya.. jari tersepit !

memang kebiasaannya setiap malam sebelum tidur aku akan mandikan mia dulu. yelah. budak kecik kan kemain aktif. berpeluh sana. berpeluh sini. nak kasik selesa tidur so mandikan lah dulu. nak dijadikan cerita. selalunya lepas bogelkan mia, aku akan dukung dia ke bilik air. malam tadi ntah napa aku boleh menonong jer ke bilik air. tak perasan dia membontot aku jugak ke bilik air.

pintu bilik air tertutup. nak masuk kena lah bukak kan? aku pon tolak la. perlahan. tak kuat pon. tetiba aku dengar budak meraung. ya allaahhhh !! jari anak aku tersepit ! terus aku menjerit tarik mia. ya allah.. ya allah.. ya allah.. tu jer yang keluar dari mulut aku.

mia jangan cakap la. meraung sambil menjejeh jejeh hingus. aku usap usap tangan dia. aku hembus hembus agar hilang sakit. aku cium cium jari anak aku. moga hilang rasa bisa. ya allah.. ralat gila kau tau. kenapa aku tak perasan yang anak aku ada kat pintu tu..

laki aku punya bising tak leh nak cakap. dah memang salah aku. dengar jer la kan. kasik peluang dia menceceh. huh ! lepas tuh aku amik air panas tuam tangan dia. biru kau ! 3 jari mia tersepit. jari hantu, jari manis ngan kelingking dia. jari yang tengah paling teruk. lebam dan biru. membelam darah orang kata. bisanya. Y_______Y..


nampak tak biru kat jari dia?
Y__________________Y


aku rasa ralat gila. menyesal tak tau nak cakap. sampai rasa nak kepit tangan sendiri kau tau. menyesal sampai rasa nak cabut semua pintu kat rumah aku tu. kesian anak ibu ! maafkan ibu.. Y__________Y
ibu betul betul tak sengaja. haishhh.... tak tau nak hilangkan rasa ralat tu macam mana. sampai sekarang aku dok rasa menyesal yang amat !!

bila mia dah reda sikit dari menangis, aku terus mandikan dia. dia macam merengek rengek jugak. mungkin rasa sengal sengal dekat jari dia tu kot. lap jer badan ngan tuala terus nenenkan dia. tak pakai pampers tak pakai baju ngan seluar pon. balut ngan tuala jer. nenen punya nenen terus terlelap dalam sakit. penat menangis kot.


tidur lepas penat menangis sambil tahan rasa sakit. nasib ada bantal busuk !
kesian budak kecik nih !
Y_________________Y

hai. macam mana la aku boleh cuai macam tu sekali. macam mana aku boleh tak perasan tangan anak aku kat pintu tu? cuai gila kan?? Y_____Y

tadi masa nak gi kerja, mia dah ceria balik. dah lupa rasa sakit tangan dia tuh. kuat betul anak ibu kan? huhuhu... pastu buat buat tanya " mana tangan sakit mia?" terus tunjuk tangan dia. mengadu la tu. huhuhuhu.. dah siap boleh babai babai aku tadi, kira dah ok la tuh kan? hahahha.. tapi bila tengok biru dekat jari  dia tu wat aku rasa nak menangis semula. haish !


nota kaki: semalam aku nak letak minyak panas kat jari dia. tapi takut dia gosok gosok mata dia. tak ke pedih? pastuh dengan bijaknya aku letak colgate. mampus kena gelak ngan laki aku. ok la tuh kan. colgate kan sejuk ! hahahaha.. gelak dengan kebodohan diri sendiri. mak panik nyah ! tu yang tak boleh pikir dengan waras tu.. hihihihi





Ok.Byebye ^___^

Selasa, 3 Julai 2012

cucian minda #1: hadapi stress

sekarang mana ada orang yang tak stress. semua orang stress. bangun pagi stress. masak stress. dengar anak menangis stress. nak makan stress. nak pilih kedai makan pon stress. dengar laki membebel stress. eh. ye ke laki membebel. bila diri sendiri membebel tapi tak diendah lagik la stress. ye tak? yang tak stress bila laki kasik duit untuk soping. kan? muahahaa. keji gila ayat !

jadi kawan kawan ku sekalian. kalau stress tak perlu susah susah bunuh diri. tak perlu telan pil perancang tidur. hanya perlu cara yang betul untuk menangangi stress ni.

meh cube !


moga berjaya membuang stress anda ~!


Ok.Byebye ^___^

misteri #2 :pukau



cerita ni dah lama. saja aku nak kongsi di sini. kejadian berlaku bulan lepas. bukan aku yang kena. adik ipar aku. ceritanya bermula begini. pagi tu masa aku tengah fokus dekat kerja **fokus la sangat** aku dapat sms dari adik lelaki aku. cakap yang bini dia kena samun. whatt ??

terus aku  call adik ipar aku. ceritanya macam ni. pagi tu macam biasa adik ipar aku keluar nak ke tempat kerja. dalam perjalanan nak ke tempat kerja dia nak singgah atm sebab nak guna untuk makan tengah hari. tempat ATM yang dia singgah tuh dekat kawasan kilang kilang. memang ramai orang selalunya. tapi masa dia singgah takda orang langsung. pak guard selalunya dok menyidai kat situ pon haram takda. so, macam biasa, adik aku pon masukkan kad atm. tekan no pin dan masukkan amaun yang dia nak keluarkan.

TIBA TIBA ada seorang lelaki acu pisau kat badan dia. Y__Y sian dia. mesti adik ipar aku takut gila masa nie. dari apa yang adik ipar kau cakap, mamat tak guna tuh melayu. tapi muka tak nampak sebab pakai full cover helmet. mamat tu hanya cakap " nak duit". terus tak semena mena adik ipar aku keluarkan semua duit dia and bagi pada mangkuk hayun tu. dah dapat duit, mamat tu terus chow ngan sorang lagi member dia yang dah sedia menanti atas motor. adik ipar aku masa tuh macam mamai. terus naik motor pergi tempat kerja dia. dah lama tuh baru dia teringat yang dia kena samun dan pukau.

then dia call pakcik dia. pakcik dia nie berilmu la agaknya. ilmu macam mana aku tak tau. dan di sinilah bermulanya misteri itu. adik ipar aku bagi tau pakcik dia ni yang dia baru kena pukau dan samun. pakcik dia cakap. takpe. takpe. nanti dia tengok macam mana. boleh dapat ke tak duit tu... dalam pukul satu tengah hari macam tu, pakcik tu call adik ipar aku. cakap kejap lagik mamat tuh akan pulangkan balik duit tu dekat bus stop tempat kerja adik ipar aku tu. tapi dia pesan ambik je duit dan jangan cakap apa apa. dengan kuasa Tuhan, mamat tuh datang weiiii... bagii balik semua duit yang dia samun tuh tanpa kata sepatah apa pun. bagi sambil tunduk kepala. hebat gila pakcik dia kan?? dengan kuasa Allah la kan mamat tuh datang.

Alhamdulillah. duit dapat balik. dalam 8rat jugak la. banyak tu kann.. mamat tuh nampak macam dia pulak kena pukau. ni sapa pukau sapa nih?

aku gerenti lepas nih mesti mamat tu tak berani nak memukau lagik. sekalik kena dekat orang yang ada ilmu, kan dah terkena balik.

nota kaki: pakcik dia ni kat gombak dan yang peliknya, pakcik dia ni tak pernah pon pergi tempat kerja adik ipar aku ni. mana dia tau depan tu ada bus stop?? yang buat aku terpikir pikir sampai sekarang ni macam mana dia boleh seru mamat tuh pulang duit balik sedangkan dia tak nampak pon orang nya macam mana. ok. dah mula seram. huuuu

Ok.Byebye ^___^