Sabtu, 30 Jun 2012

misteri #1 :benjolan di dada

hari ini hari sabtu. and yes. aku bekerja. tapi bukan itu yang mahu aku bebelkan di sini.

aku perasan. sejak 2-3 hari lepas, ada benjolan di tengah tengah dada aku. maksudnya ada benjol yang bila dipicit agak sakit di antara kedua dua breast aku. sekarang agak bedenyut jika tersenggong. sakit. bila tekan terasa ada lendir di situ. sakit doh ! Y__________Y

benjol itu tidaklah besar tapi bila memikirkan kedudukannya yang agak hampir dengan 2 puncak khazanah membuatkan aku ngeri memikirkan apakah benjolan misteri itu.

balik kerja nie aku nak singgah klinik kejap. nak ngecheck misteri benjolan ini. dan aku sangat berharap ia bukanlah penyakit yang aku takutkan itu. penyakit yang semua perempuan di dunia ini takuti.

dokan aku !

update : doktor cakap biasanya kalau benjol di kawasan itu adalah disebabkan liang peluh yang tersumbat. so, doktor bekalkan aku pil antibiotik dan krim sapu. tapi kalau dalam tempoh sebulan nih bengkak dia bertambah teruk or tak surut surut, memang ke hospital la jawabnya. aku harap bengkak ini akan hilang. sekian.


ubat yang doktor bekalkan.. moga dapat hilangkan bengkak nih!
Y____________Y




Ok.Byebye ^___^

Khamis, 28 Jun 2012

TAK BOLEH BLAH..




nota:iklan yang mia dengar tu kat radio. tak jumpa pulak aku kat youtube nie... yang ni lagu dia slow la. huhuhu

...........................................................................


tak boleh bla betul. banyak banyak iklan, mia kalau dengar jer lagu nie terus badan dia automatik goyang goyang. meliuk liuk badan menari. siap goyang kepala lagik. kelakar betul !

semalam masa nak balik rumah hujan. cuaca sejuk sejuk je kan. so, biasanya budak kecik ni kemain banyak mulut. sekalik diam jer. nengok nengok ngah layan perasaan sambil mata kejap kejap nak pejam. sangap nak tidur rupanya. ok. sekalik dalam radio keluar pulak iklan klmu nih. terus cargas kau ! tebedik terus mata   ! automatik bdan goyang goyang dalam carseat. kelakar ! 

mia mia.. macam macam perangai. sekarang suka sangat menjerit. tapi mana boleh lawan kepetiran ibu dia nih ! eh.

nota kaki: budak sekarang memang advanced. kecik kecik dah pandai menari bagai. jangan dah besar kau hilang takda kat umah, rupanya berjoget kat pub bawah umah kita yer nak. mampos ! memang ibu parangkan kau !



Ok.Byebye ^___^

Selasa, 26 Jun 2012

sudah sudahlah mengomplen ayu...

aku selalu merungut. selalu komplen kata kerja yang aku buat ni susah. kerja yang aku hadap sekarang ni membebankan. selalu kena buli. selalu kena suruh buat kerja yang bukan dalam scope of work aku.

selalu makan hati ngan sikap kawan kawan sekerja yang suka cakap belakang. depan baik macam angel tapi kat belakang kita macam tahi. kanasai !

tapi aku lupa. lupa bersyukur. sekurang kurangnya aku ada kerja. cukup bulan dapat gaji. dengan gaji tak seberapa tu lah aku guna buat bayar hutang. gaji aku bukan besar pon. tak semewah laki aku. tapi sekurang kurangnya aku dah tak bebankan dia dengan hutang kereta. personal loan. tak dengar dah dia bebel suruh cari kerja. aku lupa itu semua bila asyik merungut. bila asyik membebel dengan bebanan kerja aku sekarang. tak bersyukur sungguh aku kan?

padahal dulu bersusah payah nak cari kerja. menangis bila kena panggil temuduga tapi tak diambil kerja. bila dah dapat tak tahu hargai rezeki Tuhan bagi. Jadi, mulai sekarang aku tidak mahu komplen komplen lagi. mulai hari ini aku janji akan ikhlas bekerja sebab rezeki yang datang bukan bergolek golek datang kat kita dengan mudahnya. sebaliknya dengan usaha dan niat yang betul, aku pasti Tuhan permudahkan segalanya. yang lain lain persetankan sebab lumrah manusia. suka jaga tepi kain orang. suka mengadu domba. suka melihat kesusahan orang lain. prinsip aku senang. kalau aku tak buat tahi ngan orang, insya Allah orang lain takkan berani lempar tahi mereka dekat aku. kan? kalau ada yang berani buat, aku celet tahi hidung dekat dia. eh.

doakan aku moga aku jadi pekerja yang cemerlang, terbilang dan gemilang. kena suruh fotostat pon fotostat la. janji gaji jalan.

sekian tazkirah di petang selasa. jumpa lagi...

nota kaki: aku kagum ngan semangat makcik penyapu sampah kat sini. tak heran panas semua. hari hari kutip sampah, buang daun daun kering kat tepi jalan ni. kesian. ikutkan hati nak aja aku tebang pokok tu. tapi tak merungut pon diaorang. aku rasa lah. kalau tak kompom dah diaorang dah berenti keje kan? pasrah je diaorang. tetap teruskan kerja semata mata cari rezeki yang halal. jadi, apa tujuan kau yang kerja sejuk beku dalam aircond nak komplen komplen pasal kerja? just shut up your mouth and buat je kerja yang disuruh. masa interview kemain semua boleh buat. sendiri mahu ingat la ayu. huhuhuhuu..




kemain seronok lagik jadi kliner nih rupanya kan...
nak jugakkk..
Y_____________Y




Ok.Byebye ^___^

Selasa, 19 Jun 2012

manusia memang macam ni..

dulu masa sekolah rendah, tak sabar sabar nak masuk sekolah menengah.

bila dah masuk sekolah menengah, menggelenjat bila nak nak masuk universiti.

da masuk universiti, cool gila rasa. pas dah grade, mula pening kepala pikir nak cari kerja.

bila dah dapat kerja, merungut. stress. menyesal tak belajar bidang lain yang kerja senang tapi gaji kepok kepok cam laki aku.  goyang kaki tunggu hujung bulan gaji masuk sampai tak terbelanje. eh. ye ker? hihihih...

tapi tu la. mana ada benda yang kita nak kita senang senang je dapat. ye tak? aku kalau la boleh, nak goyang kaki tapi duwet masyuukkk tetiap bulan. ada tak kerja camtu? kalau ada roger aku ! aku nak nak nak....




nota kaki:sebenarnyer nak cakap aku stress gila hari nie. tuh yang merungut kat sini. aku kan hanyalah shrek manusia biasa. kan?



Ok.Byebye ^___^

Isnin, 18 Jun 2012

berat gila..





sabtu lepas lesen aku mati. so petang lepas balik kerja, singgah the store ngan en suami. pergi pejabat pos sana. renew lesen. setel.

masa tunggu lif nak ke parking, nampak mesin timbang. memula takut nak timbang. sebab tau resultnya pasti menakutkan. last last timbang jugak.
sekalik masuk syiling 20 sen, jarum pon berputar. berputar.. berputar lagik... haaa... sampai je kat angka 70 dia stop !

whatttttt ???!!!!

gila ! berat aku dah 72 okeh ! 72kg !!
 Y_________________Y

sekalik tak puas hati jugak. kekunun rasa jarum penimbang itu rosak. sedapkan hati sendiri la konon. suruh en suami timbang.. dingggggg ! 52 kg !  ahhh... mampos...

nampak sangat bini  raksasa ! laki makin cekeding. berat laki aku turun 2 kg. bini dia?? tak cukup kalkulator nak kira. Y___Y

menangis la sampai lebam.. sampai keluar ingossss segala... camna nak kurus balik nih?? ade cadangan??




nota kaki: apsal ley naik mendadak?? padahal aku makan mcm biasa.. sehari makan nasik 3 kali. sekali makan 2 tambah.. boleh gemok meh???

Ok.Byebye ^___^

Sabtu, 16 Jun 2012

hari ni hari sabtu

hari nih hari sabtu.

aku kerja.

Y_____Y

dah..

tu jer nak bagi tau




Ok.Byebye ^___^

Isnin, 11 Jun 2012

aku pelik...

aku pelik. aku hairan. kadang kadang penat otak aku bepikir untuk cari jawapan yang aku kepinginkan. tapi selalu tergantung macam tu je. bukan apa. aku tertanya tanya. kenapa setiap kali kau ada masalah ngan isteri atau suami kau, kau mesti nak babitkan orang ketiga? kenapa mesti kau amik peluang atas keserabutan rumah tangga kau dengan berskandel dengan perempuan atau lelaki lain sedangkan kau tau masalah yang kau hadap dah cukup banyak. dah tak tertampung dek badan. tapi kenapa nak tambah satu lagik masalah? tak ke bingai tu??

oh.. kamonnn.. jangan cakap sebab dah takda tempat kau nak luahkan perasaan. konon konon serabut. perlukan perhatian. perlukan bimbingan. tapi kenapa kau cari lelaki atau perempuan yang kau tahu akan menjerat perasaan kau? kenapa tak mintak pendapat adik beradik. mak bapak ke. ok. fine ! sebab malu nak cerita. ok. aku paham. kau ada kawan baik kan? takkan takder... kucing aku pon ada kawan. kau takkan takde. kenapa kau tak cerita je kat kawan kawan rapat kau. kenapa mesti nak cari somebody yang berlainan gender untuk kau muntahkan perasaan kau ketika itu. mula mula luahkan perasaan.. kekonon ada masalah ngan laki or isteri. tetibe eh.. tersyok pulak. ape kes??

masalah yang sedia ada tak setel lagik. tambah lagik satu beban. pastu bohong ngan isteri atau suami. pasang skandel kat luar.. bagos bagos...

sebab tu aku hairan. kau ade masalah ngan pasangan masing masing. so setelkan lah dengan pasangan korang. yang nak cari skandel kat luar tuh nape?

pastu skalik kantoi, baru nak melutut merayu. lelaki bila bini dia yang ada skandel, kemain mengaruk. kemain sentap. terus nak cerai. takde kompromi. yelah.. kang simpan bini jenis camni dikatakan dayus kan???

tapi bila laki yang menyundal kat luar macam mana pulak? nak bagi peluang ke lelaki macam ni? kang kalau terus bersama tak ke dikatakan isteri pulak dayus simpan laki macam ni?? kan?


nota kaki: aku sakit hati sebab kebanyakkan kawan kawan aku merana sebab laki dia ada skandel lain. sial la !




Ok.Byebye ^___^

Khamis, 7 Jun 2012

umur hanyalah sekadar angka


bulan lepas punyer cerita. tapi nak jugak cerita.. kuikuikui


selamat hari lahir mak ~!
**cucu yang lebih lebih... birthday sapekah?? 



happy birthday mak... moga panjang umur dan sentiasa mendapat keberkatan-Nya. moga sihat selalu dan murah rejeki. dah banyak duit nanti boleh bawak anak menantu cucu semua pergi holiday. eh.

sayang mak banyak banyak


nota kaki : umur bagi aku hanya sekadar usia. <--- ayat kaber line sebab next year nak masuk 3 series da.. huuuu


Ok.Byebye ^___^

Rabu, 6 Jun 2012

aku nak tanya

aku nak tanya. kalau kau menipu, mampu ke kau terus hidup dengan tenang dengan kebohongan yang kau cipta. selepas kau berbohong, adakah kau rasa bangga sebab mampu memperkotak katikkan kepercayaan yang telah diserahkan kepada kau? selepas kau berdusta mampu ke engkau nak berpura pura seolah olah tiada apa apa yang berlaku sebelum ini. MAMPUKAHH??

aku percaya hidup ini umpama roda. kekadang kita di bawah. namun ada masa kita di atas.

aku juga pecaya. satu hari nanti kebenaran pasti terbentang juga. tembelang pasti pecah juga.

cepat atau lambat.

itu aku pasti.

kan..




Ok.Byebye ^___^