Khamis, 20 Disember 2012

tolongla...


kadang kadang kita tak sedar dalam cara kita bercakap, dalam cara kita berkomunikasi, dalam cara kita memberi arahan kita tidak menggunakan ayat yang bersesuaian.

sebenarnya kau nak mintak tolong dengan kawan kau setelkan kerja kau. MINTAK TOLONG. tapi cara kau mintak tu serupa macam kau bagi arahan kat kawan kau tu setelkan semua kerja kau tanpa boleh kawan kau kata TIDAK. padahal kau pon tau kawan kau pun sama banyak kerja.  sama banyak kerja macam kau!

jadi, jangan salahkan kawan kau tu bila tiba tiba dia memberontak dan buat kerja kau tu dengan muka hitam, hati sakit dan tak ikhlas langsung. bila dah tak ikhlas dalam sedar tak sedar kawan kau tunjukkan ekspresi muka dia yang dia sebenarnya tak nak TOLONG kau. walaupun sebelum ni dia buat kerja kau tanpa apa apa prejudis atau tanpa apa apa bantahan, tapi tak selama lamanya dia boleh berdiam, tabik hormat kat kau sampai bila bila.

ketahuilah, yang kawan kau tu pun manusia biasa. manusia BIASA yang ada perasaan. bukan robot yang boleh terima semua arahan sedangkan pada masa yang sama dia tengah sibuk setelkan semua bebanan kerja kerja dia yang kau sendiri pon TAK PERNAH nak tolong.

please la.. kalau kau tak suka orang beri arahan kepada kau, please.. dont do the same things to others. please.. kalau tak, sampai bila bila orang takkan respect kau. yes ! memang dorang akan buat apa yang kau suruh sambil dalam hati berbakul bakul sumpah seranah yang kau dapat. fikir fikirkan....


Ok.Byebye ^___^

Tiada ulasan: